|
Wątek: |
Mezczyżni ur.przed 1949r. |
|
Autor: |
Gość portalu: rompos |
Odpowiedz na list |
Data: |
2007-05-21 13:23 |
Odpowiedz cytując |
|
Tym bardziej ,jezeli ktoś jest urodzony przed 1. 01. 1949 roku i korzysta ze starego portfela,to ZUS ma z czego i tak obliczyc jego konto emerytalne.Powinien bez żadnych innych praw przejśc na emeryturę w wieku 60 lat.Oczywiście posiadając udokumentowany staż pracy i okresy skladkowe.Nie mozna wymagac od tych osób zaswiadczen pracy w szczególnych warunkach ,gdyż pracujac w okresach lat 1960-90,nikt wtedy takich zaświadczeń nie wydawał i nie tolerował i na dzisiejsze czasy nie wyda, tym bardziej że większośc zakładow już nie istnieje.A starając się o nie pozostaja tylko sądy pracy ,które jak wiadomo moga ,ale nie muszą uznawac takich przywilejów.Ja w ty6m roku kończę 60 lat i brakuje mi 1 rok do zaliczenia prac w szczególnych warunkach w liczbie 15 lat i ze względu na te niezbyt przemyslane przepisy pozostaje mi jeszcze przebywac na zasiłku przedemerytalnym do wieku 65 lat.I jakie tu są przywileje dla tych korzystajacych ze starego portfela.Nie widzę żadnej rożnicy z tymi urodzonymi po 1949 roku.Czy nie nalezaloby cos w tej kwestii zmienic? skomentuj |
|
Wiadomości z aktualnego wątku: |
· |
Mezczyżni ur.przed 1949r. (Gość portalu: rompos, 07-05-21 13:23) |
|
|