|
Wątek: |
składki zus a kpir |
Autor: |
Gość portalu: anka |
Odpowiedz na list |
Data: |
05-03-06 17:39 |
Odpowiedz cytując |
|
czy składki zus, które odprowadza pracodawca sam za siebie są wliczane w koszty w książce przychodów i rozchodów? jesli tak, to kiedy? w miesiącu w którym się je płaci czy w miesiącu którego dotyczą? |
|
|
Odp: składki zus a kpir |
Gość portalu: Danka |
Odpowiedz na list |
05-03-08 12:20 |
Odpowiedz cytując |
|
Składki na ubezpieczenie społeczne mogą być zaliczone do kosztów uzyskania przychodów (uwzględnione w KPiR) lub ujęte w odliczeniach od dochodu w deklaracji PIT-5 (o ile nie zostały uwzględnione w kosztach). Składki na ubezpieczenie zdrowotne są ujmowane w deklaracji PIT-5. We wszystkich przypadkach obowiązuje reguła, iż mozna je uwzglednić w okresach, w których zostały opłacone. |
|
|
Odp: Odp: skĹ?adki zus a kpir |
Gość portalu: GEidFhVse |
Odpowiedz na list |
13-10-25 12:46 |
Odpowiedz cytując |
|
Witam, ubezpieczenie 1.080 jest tylko zoowrdtne. W wypadku prowadzenia dziaĹ?aloĹ?ci gospodarczej obowiÄ?zujÄ? stawki opublikowane na stronie . Minimalne stawki nie obowiÄ?zujÄ? osoby, za ktf3rÄ? odporowadza peĹ?ne ubezpieczenie pracodawca. Co do drugiego pytania, strata z dziaĹ?alnoĹ?ci gospodarczej nie moĹźe byÄ? odliczana od dochodu uzyskanego na etacie. |
|
|
Odp: składki zus a kpir |
Gość portalu: krupier |
Odpowiedz na list |
16-04-21 13:45 |
Odpowiedz cytując |
|
mój program automatycznie odlicza mi składki ZUS w kpir a zdrowotną od zaliczki na podatek. Możesz również przekonać czy liczenie ręczne czy też jednak elektroniczne jest lepsze. Ja już wybrałem i cieszę się że trafiłem na taki właśnie program:
http://www.pakietprzedsiebiorcy.pl/ksiega |
|
|
|
|