|
Wątek: |
Spolka cywilna z siedziba w mieszkaniu wspolnika, a umowa najmu |
|
Autor: |
Gość portalu: Pawel Niezbecki |
Odpowiedz na list |
Data: |
2004-06-20 10:26 |
Odpowiedz cytując |
|
Zakładam spółkę cywilną, z siedzibą w moim mieszkaniu, którego jestem właścicielem. Abyśmy mogli uzyskać NIP, musimy wg US m.in. przedłożyć umowę najmu pomiędzy spółką cywilną, której jestem wspólnikiem, a mną, jako właścicielem. Trochę to dla mnie dziwne ze względu na brak osobowości prawnej spółki cywilnej, ale dla świętego spokoju i NIPu, pewnie zawrzemy taką umowę.
Chciałbym się upewnić, czy dobrze rozumiem konsekwencje podatkowe tego posunięcia. O ile dobrze rozumiem to:
- czynsz stanowi koszt spółki (czyli w połowie mój, bo jest nas dwoje wspólników) i jednocześnie mój przychód jako osoby fizycznej - w związku z tym obniża dochód do opodatkowania spółki i powiększa mój przychód (o tę samą kwotę, przy stawce podatku 19%) (czyli wypadkowy skutek podatkowy jest zerowy, następują natomiast niepotrzebne przepływy pieniężne, z konta spółki na moje prywatne, i z mojego prywatnego na prywatne konto wspólniczki /bo zwracałbym jej połowę kwoty czynszu zapłaconego przez "spółkę", po pomniejszeniu o należny podatek od moich dochodów z tego tytułu) - dochodów z najmu nie łączę z dochodami z DG w ramach spółki cywilnej tylko opodatkowuję je na zasadach ogólnych (i na innym formularzu) - czy w koszty spółki można wliczyć część kosztów eksploatacji wynajmowanego ode mnie mieszkania? - w końcu spółka w wynajmowanym mieszkaniu korzysta z mediów - jak z podatkiem od nieruchomości? czy można zastrzec w umowie najmu przeznaczenie części wynajętego lokalu na potrzeby działalności gospodarczej spółki i tylko od tej części płacić podatek po stawkach dla lokali użytkowych? jeśli nie i trzeba go płacić od całości powierzchni - kto go opłaca? spółka czy ja jako właściciel mieszkania? czyj to jest koszt?
czy dobrze to rozumiem i czy muszę jeszcze pamiętać o jakichś konsekwencjach podatkowych lub okolicznych?
Paweł |
|
Wiadomości z aktualnego wątku: |
· |
Spolka cywilna z siedziba w mieszkaniu wspolnika, a umowa najmu (Gość portalu: Pawel Niezbecki, 04-06-20 10:26) |
|
|