|
Wątek: |
nieprzekazywanie składek z ZUS do OFE |
|
Autor: |
Gość portalu: Polo |
Odpowiedz na list |
Data: |
2003-06-10 09:45 |
Odpowiedz cytując |
|
Mam taką sytuację. ZUS nie przekazuje należnych składek do OFE. Mój pracodawca przekazuje do ZUS poprawnie wypełnione dokumenty, w odpowiednich terminach wpłaca tez składki do ZUS (sprawdziłem). Na pytanie skierowane do ZUS o powód takiej sytuacji dostałem informację, że posiadam dwa konta w ZUSie. Jedno zostało założone w lutym 1999 po podaniu mnie przez urzad pracy do ubezpieczenia zdrowotnego (na tym koncie jako identyfikatory są PESEL i nr dowodu osobistego). Drugie zostało założone w sierpniu 1999 r. po zgłoszeniu mnie przez pracodawcę do ubezpieczenia emerytalnego itp. (tu identyfikatorami są PESEL i NIP). Poinformowano mnie że składki bedą uzupełnione będą po scaleniu kont (nikt nie wie kiedy to bedzie!). Najlepsze jest to, że ZUS nie wpłaca składek do OFE od maja 2002 r., a jak wynika z powyzszego dwa konta posiadam od poczatku pracy tj. do sierpnia 1999 r. i przez okres prawie 3 lat nie przeszkadzało to w przekazywaniu składki. Mam wobec tego takie pytanie, czy ktoś miał już taką sytuację i jak sobie z nią poradził? |
|
Wiadomości z aktualnego wątku: |
· |
nieprzekazywanie składek z ZUS do OFE (Gość portalu: Polo, 03-06-10 09:45) |
|
|
|
|